De nut en noodzaak van een ondernemingsplan

Ondernemersplan, bedrijfsplan, businessplan of ondernemingsplan. Hoe je het ook wilt noemen, het draait allemaal om hetzelfde: een eerste, zorgvuldige stap richting jouw nieuwe onderneming. In een serie blogs gaan we daar dieper op in. Met in deze blog de nut en de noodzaak.

Een ondernemingsplan: wat is het, wat heb je eraan en waarom heb je het nodig? Een ondernemingsplan is een bestand waarin de plannen van een (startende) ondernemer uitgebreid worden beschreven. Het is een uiteenzetting van waar jij met je bedrijf naartoe wilt. Je brengt onder meer kansen, je doelgroep en de concurrentie in kaart.

Zet aan tot denken
Daarnaast is een ondernemingsplan vooral een handige leidraad voor jezelf. Ter voorbereiding op de start, maar ook als naslagwerk als je eenmaal gestart bent. In de volgende blogs vertellen we je hier graag meer over! Hoewel ondernemers niet verplicht zijn om een bedrijfsplan op te stellen, raden we het zeker aan. Of je het plan nou gebruikt ter ondersteuning van een financieringsaanvraag of volledig schrijft voor jezelf: het zet aan tot denken.

Een belangrijk doel van een ondernemingsplan is dan ook het uitzoeken of een bedrijf levensvatbaar is. Vaak denken (startende) ondernemers dat een dergelijk bedrijfsplan speciaal geschreven wordt voor banken of uitkeringsinstanties. Het tegendeel is echter waar. Natuurlijk willen instanties zien wat je plannen zijn, maar ook als je geen financieringsaanvraag hoeft te doen is een ondernemingsplan cruciaal.

Te veel op een roze wolk?
Het kan namelijk zijn dat je als startende ondernemer te veel op een roze wolk zit. Je hebt een fantastisch idee, maar is het wel zo realistisch? Is er wel een doelgroep voor? Is de omzet die je denkt te kunnen halen reëel? Een ondernemingsplan kan werken als een eye-opener. Het geeft je inzicht in je toekomstige bedrijf. Een goed plan verhoogt dan ook de slagingskans van je financieringsaanvraag, maar ook de slagingskans van jouw onderneming! Ruim 1 op de 3 bedrijven stopt na één jaar. Daar wil jij niet tussen zitten, toch?

Wil je meer weten over een ondernemingsplan? Of wil je dat we eens met je meekijken en -denken? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Blog