De do’s en don’ts in een ondernemingsplan

Het ondernemingsplan: cruciaal als jij jouw onderneming wilt laten slagen. In een serie blogs gaan we er daarom dieper op in. Met in deze blog de do’s and don’ts. Oftewel: hoe schrijf je een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan helpt je als (startende) ondernemer je ideeën helder op papier te krijgen. Wie zijn je klanten? Waar haal je ze weg? Is het idee realistisch? Het schrijven van een ondernemingsplan betekent niet dat je altijd ook daadwerkelijk gaat starten. Soms ontdek je tijdens het schrijven dat je plan niet reëel is of je bedrijf niet levensvatbaar.

Tegenslagen
Dat betekent echter niet dat je als startende onderneming in het eerste jaar meteen winst moet draaien. Als je het maar kunt onderbouwen en een plan hebt voor de jaren daarna. Zorg altijd wel dat je een buffer hebt en dat je in je ondernemingsplan hebt beschreven hoe je omgaat met tegenslagen.

Dat een ondernemingsplan nut heeft, beschreven we al in onze vorige blog. Maar wat zet je wel en wat zet je niet in een ondernemingsplan? Belangrijk is dat je in het gehele plan eerlijk en realistisch bent. Geef aan waar je goed in bent, wat je minder goed kan en hoe je daarmee omgaat. Maar zorg er wel voor dat je zakelijk blijft en niet te veel uitweidt. En laat in het hele plan zien dat je niet zomaar iets doet. Dat je alles goed doordacht hebt. Onderbouw het. Voeg bijvoorbeeld offertes toe bij je kostenoverzicht.

Informatie in je ondernemingsplan
Nu concreet: wat moet er zeker in een ondernemingsplan komen? We hebben een aantal onderdelen voor je op een rijtje gezet.

  • Informatie over jou als ondernemer. Wat kun je goed? Waar ben je minder goed in? Hoe ga je daarmee om? Wat zijn je doelstellingen? Vergeet ook je persoonlijke gegevens niet te vermelden.
  • Informatie over je bedrijf. Wat is je idee? Hoe ziet de markt eruit? Wat is je doelgroep en wie zijn je concurrenten? Denk ook aan je marketingplan.
  • Financiële informatie. Wat verwacht je aan omzet? En aan kosten? Hoeveel winst denk je te gaan maken? En bij een financieringsaanvraag: hoeveel geld heb je nodig en wat ga je daarmee doen?  

Bij het schrijven van een goed ondernemingsplan komt nogal wat kijken. Bij MKB Financesupport denken we graag met je mee. Kom je er helemaal niet uit? We kunnen het schrijven van een ondernemingsplan ook van je overnemen. Neem voor meer informatie contact met ons op!

Blog