Help, ik heb een ondernemingsplan geschreven! Wat nu?

In een serie blogs bespraken we de nut en noodzaak en de do’s en don’ts van een ondernemingsplan. In deze laatste blog kijken we vooruit. Wat nu, nu je plan van aanpak af is?

Een ondernemingsplan geeft inzicht in je toekomstige bedrijf. Je weet op welke klanten je je wilt gaan richten, weet alles over je concurrentie en hebt helder voor de geest hoe het zit met de financiële aspecten. Misschien heb je inmiddels ook de financiering rond. Moet je nog naar een financier? Kijk dan nog eens één keer kritisch naar je plan: Heb je erin verwerkt hoe je omgaat met tegenslagen? Zijn je prognoses niet té rooskleurig? Banken houden van realistische plannen.

Adviseur als spiegel
Loop je nog tegen een aantal andere dingen aan? Of kun je wel een extra paar ogen gebruiken? Het is niet verkeerd om een specialist om hulp te vragen. Hij of zij gaat je vragen stellen die bijvoorbeeld de bank ook stelt. Eigenlijk krijg je een soort spiegel voorgehouden. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met het opstellen van het gehele plan. Ook hier kan een dergelijke adviseur goed bij helpen! Want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goed ondernemingsplan vergroot de slagingskans van je financieringsaanvraag én de slagingskans van je bedrijf.

Blijf kritisch en alert
Nu je plan werkelijkheid gaat worden, ligt de ondernemerswereld voor je open. Maar dat betekent niet dat je ondernemingsplan nu zinloos is. Integendeel! Haal je je prognoses? Zo nee, waar ligt de oorzaak? Het ondernemingsplan geeft je houvast, zorgt dat je alert blijft en helpt je kritisch te kijken naar je eigen bedrijf. Gooi je businessplan niet bij het oud papier, maar lees hem af en toe weer door. Zo blijf je op de juiste weg.

Meer weten? Ergens hulp bij nodig? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. We helpen je graag!

Blog