Financiële problemen voorkomen? 5 tips!

MKB Financesupport helpt ondernemers bij het ‘vinden van geld’. Denk aan her- of microfinancieringen. Daarnaast helpen we ondernemers met hun bedrijfsschuldhulpverlening. Wij zijn er wanneer jij ons nodig hebt, maar we begrijpen ook dat je er liever alles aan doet om dit te voorkomen. Daarbij komen de volgende tips goed van pas.

1. Goed bijhouden van de administratie
Klinkt logisch, maar het goed bijhouden van je financiële administratie is echt van cruciaal belang. Als je dit goed bijhoudt, kun je hier relevante informatie uithalen. Hoe gezond is je bedrijf nou eigenlijk? En waar zitten de pijnpunten? Met behulp van deze informatie kun je gericht actie gaan ondernemen.
Tip: Neem iedere maand je cijfers door en toets deze aan je begroting.

2. Zorg dat je diensten en producten betaald worden
Klinkt eenvoudiger dan het is. Want zeg nou zelf: hoe vaak moet jij achter je geld aan? Betalingstermijnen worden dikwijls overschreden en soms wordt een factuur zelfs helemaal niet betaald. Als ondernemer moet je dan altijd een proactieve houding aannemen; achter je geld aan dus. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Denk er daarom vooraf over na. Wat voor stappen onderneem je bijvoorbeeld als de betaling uitblijft? Neem het op in je algemene voorwaarden. Zo is het voor alle partijen duidelijk.
Tip: Vind je het lastig om zelf stappen te nemen of ben je benieuwd hoe je dergelijke situaties kunt voorkomen? Overleg eens met een jurist of gerechtsdeurwaarder. Zij kunnen je adviseren of verder helpen.

3. Een goed netwerk; wel zo handig
Een grote klantenkring. Zonder wordt ondernemen heel lastig. Het is en blijft dan ook altijd belangrijk om te investeren in deze klantenkring. De manieren daarvoor zijn eindeloos. Je kunt adverteren, je aansluiten bij een netwerkclub of een netwerkbijeenkomst bezoeken. Maar het mooiste is wanneer een huidige klant ambassadeur voor jouw bedrijf is. Een aanbeveling van een klant bij een potentiële opdrachtgever is dan ook veel waard.
Tip: Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans dat dit resulteert in nieuwe omzet.

4. Durf écht kritisch te zijn
Laat je begeleiden door een goede ondernemersadviseur. Of je nou starter bent of al een poosje in het wereldje rondloopt; het is belangrijk dat je kunt klankborden met iemand die kritisch durft te zijn. Maar durf ook zelf kritisch te zijn. Moeilijk, maar o zo belangrijk. Helemaal wanneer je je omzet ziet teruglopen. Het kan het verschil zijn tussen staken en slagen.
Tip: Zorg dat je een mede-ondernemer of adviseur kent waarmee je af en toe kunt sparren

5. Risicospreiding
Als bedrijf mag en kun je niet afhankelijk zijn van slechts één opdrachtgever of afnemer. Wat als de opdrachtgever niet kan betalen? Dan heb je een probleem. Acquisitie is dan ook van groot belang. Maar vergeet ook niet een financiële buffer op te bouwen. Gaat het een keer minder, dan ben je in staat de klappen op te vangen. Ook kan het je helpen wanneer je wilt investeren in bijvoorbeeld extra marketing of ondersteuning.
Tip: Wanneer het minder gaat met je bedrijf, is het logisch dat je eigenlijk wilt sparen. Maar of dat nou verstandig is? Zorg juist nu dat je extra zichtbaar bent. Roep een actie in het leven of adverteer. Alles is goed, zolang het maar klanten trekt.

Blog